Prodent

In 2011 werd door Unilever besloten De Prodent/Zendium fabriek te sluiten en productie naar Frankrijk te verplaatsen.

Daarmee gingen 55 banen verloren. Eerdere samenwerking met sluitingstrajecten (Calvé en Knor) deed Unilever besluiten ons in contact te brengen met het MT in Amersfoort om hun bij dit proces te helpen.

Met trots de deur uit en met vertrouwen de toekomst in

Ons geloof is dat ook in deze negatieve situaties je kan werken vanuit een droom, een verlangen. De droom werd gemaakt en samengevat in de zin: “Met trots de deur uit en met vertrouwen de toekomst in!”. Vervolgens werden medewerkers uitgenodigd om hier invulling aan te geven.

De Droomfabriek heeft ons wakker geschud.

Heel veel initiatieven werden opgepakt, zoals een boek over de geschiedenis en met foto’s van alle medewerkers; een film over het sluitingsproces; machines werden ontmanteld en weer werkend opgebouwd in Frankrijk; etc.

Het grote verschil was dat dit niet initiatieven waren die van boven opgelegd werden, maar dat het initiatieven waren die vanuit de mensen zelf kwamen en ook zelf vormgegeven werden. Ze werden uitgedaagd op de droom. Als je met trots de deur uit wil stappen, hoe ga je dan die machine ontmantelen? Zoals ‘gebruikelijk’: boos, alles in een krat donderen en essentiële stukken achterhouden? of met trots: zelf ontmantelen, zelf in Frankrijk weer helpen opbouwen en zelf daar de operators helpen het draaiende te krijgen? Voor het laatste is gekozen. Een gevolg was dat de productie op peil bleef op een manier die Unilever nog nooit had meegemaakt.

We hebben van iets negatiefs iets positiefs gemaakt.
Deel dit artikel