top of page

'Verandering brengt onzekerheid en voelt soms oncomfortabel. Dan is het belangrijk om elkaar vast te houden.' 

Kornelieke Buchel

Algemeen directeur, Beaphar

Achtergrond

Beaphar ontwikkelt en produceert diergeneesmiddelen en dierverzorgingsproducten. Dit familiebedrijf dat in 1942 werd opgericht heeft een internationale afzetmarkt en groeit flink. Waar die groei eerder mede via acquisities plaatsvond, gebeurt dat nu vooral op eigen kracht. Door deze autonome groei is een verdere professionalisering van de organisatie noodzakelijk. Ontwikkeling van het leiderschap binnen de Beaphar wordt door het directieteam als een belangrijke voorwaarde gezien om de groeiambitie en daarmee gepaard gaande uitdagingen op een succesvolle manier uit te voeren.  

 De vraag aan De Droomfabriek was om een leiderschapsprogramma te ontwikkelen en faciliteren voor de Operations Divisie.


 

De uitdaging

Hoe zorgen we ervoor dat de leidinggevenden van onze productiedivisie meer aandacht en tijd besteden aan zowel de korte als de lange termijn ontwikkeling van medewerkers en van de organisatie. Dit in een organisatiecultuur die tot nu toe met name gericht was op de inhoud van het werk, op hands-on problemen oplossen, en waar medewerkers langdurig werkzaam zijn waardoor kennis van buitenaf beperkt wordt gebruikt.

 

Aanpak

Voor het ontwikkelen van het leiderschap binnen de operationele divisie hebben we een 5-daags programma ontworpen met als belangrijkste vijf onderdelen:

  1. Creëren van een gevoel van gezamenlijkheid en van daaruit helderheid over ieders opdracht en verantwoordelijkheid

  2. Bouwen aan onderling vertrouwen, door zelf betrouwbaar te zijn

  3. Gebruiken van feedback als instrument om te leren en te ontwikkelen

  4. ‘Lezen’ en gebruiken van de dynamieken in een gesprek en ‘luisteren om te leren’ 

  5. Keuzes maken en begrenzen van gedrag dat niet binnen de afgesproken kaders past

Dit programma hebben we gemaakt in nauwe samenwerking met een compacte werkgroep van deelnemende teamleiders en MT-leden.

 

Omdat we als Droomfabriek weten dat een inspirerend hoger doel het beste vertrekpunt is voor een robuuste organisatie brede beweging hebben we het directieteam uitgedaagd om de bestaande visie voor heel Beaphar te verrijken en te verstevigen tot een inspirerende purpose. De directie is die uitdaging aangegaan.  Parallel aan het programma voor Operations hebben we met het directieteam en deels met de eigenaren een meerdaags traject doorlopen waarin we de bestaande visie hebben verrijkt tot een aansprekende en doorleefde purpose voor heel Beaphar.

 

Algemeen directeur Kornelieke Buchel hierover: 

Bij Beaphar zijn we enorm in ontwikkeling. Op vele vlakken werken we aan de organisatie, aan de structuren, aan de systemen en aan de werkwijzen. Dat brengt veel verandering met zich mee, en daarmee ook onzekerheid. Dat is oncomfortabel, en juist daarom is het belangrijk dat we elkaar daarin ‘vasthouden’. Werken als een team en een gedeelde visie op waar we naar op weg zijn is daarbij essentieel. Met De Droomfabriek hebben we telkens een goede combinatie gevonden van werken aan de inhoud, en tegelijktijdig bouwen aan een effectief team.  Zeker ook door deze support hebben we als managementteam onze duurzaamheidsstrategie verder kunnen vormgeven.

 

Het resultaat

De ruim 20 leidinggevenden van de operationele divisie voelen zich eigenaar van hun eigen ontwikkeling en die van hun medewerkers. Ze hebben een praktisch toepasbaar instrumentarium in hun persoonlijke rugzak. Hiermee hebben ze tijdens en tussen de 5 workshopdagen volop in de praktijk kunnen experimenteren, waardoor ze zowel individueel als samen een basis hebben gelegd voor hun verdere ontwikkeling. Ook heeft het overleg tussen het MT en de teamleiders een duidelijke en stevige invulling gekregen en het eigenaarschap daarvan wordt breed gevoeld en gedragen. 

 

Daarnaast is voor Beaphar als geheel een inspirerende purpose geformuleerd die is vertaald naar drie strategische pilaren. Per pilaar zijn er concrete doelstellingen die elk team en alle medewerkers kunnen vertalen naar hun eigen bijdrage

1769765-200.png

Meer weten?

Wil je meer informatie over een dergelijk Leiderschapsprogramma of loop je rond met een soortgelijk vraagstuk? Neem contact op met Brandaan Lub of Tjerk Lerou.

bubbles.png
bottom of page